Untuk Sumbangan No. Akaun Bank Islam : 130-260-1004-2403

Tuesday, 12 June 2012

Sebanyak 967 butir gas pemedih


Kuala Lupur: Sebanyak 967 butir gas pemedih mata telah dilepaskan dalam perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Jumlah itu lebih tiga kali ganda berbanding dalam perhimpunan Bersih 2.0, iaitu sebanyak 262 butir.

Tembakan yang dilepaskan dalam Bersih 3.0 itu termasuk 909 butir 'shell tear smoke' dan 58 butir 'grenade tear smoke'.

Perkara itu dimaklumkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussin dalam jawapan bertulis kepada soalan Ahli Parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan.

Dalam jawapan itu, Hishammuddin turut memberitahu kerajaan telah menanggung kos keseluruhan sebanyak RM1.8 juta akibat daripada penganjuran perhimpunan itu. 

Fong Po Kuan dalam soalan lisannya meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan jumlah tembakan gas pemedih mata yang dilepaskan oleh anggota yang bertugas, perbelanjaan pada hari tersebut.

Sementara itu, Hishammuddin memandang serius sebarang pelanggaran Peraturan sedia ada (SOP) yang telah ditetapkan dan dua anggota polis telahpun didakwa di mahkamah.

"Sekiranya terdapat mana-mana anggota keselamatan terbukti bersalah melanggar SOP yang telah disediakan, tindakan undang-undnag akan tetap diambil terhadap anggota berkenaan," katanya. -HD

Admin: Hampir seribu kanister gas pemedih mata dilepas... Bukankah nak membunuh namanya itu?

Kita tiada pilihan lain selain berdoa ke hadhrat Ilahi...

Ya Allah Ya Tuhan kami, kami berikanlah pengajaranMu yang keras terhadap pihak yang menghuru-harakan dan yang menimbulkan provokasi (jika ada) pada perhimpunan aman BERSIH yang berlansung sedikit masa lalu. 

Ya Allah Ya Tuhan kami, Kau gagalkanlah setiap rancangan dan rencana jahat pihak yang cuba melakukan tipu daya terhadap sistem pilihanraya di dalam negara kami. Kamu balikkanlah tipudaya dan rencana jahat mereka kepada mereka semula.

Ya Allah ya Tuhan kami, Kau tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Amin Ya Allah Amin Ya Rabbail 'alamin. 

No comments:

Post a Comment