Untuk Sumbangan No. Akaun Bank Islam : 130-260-1004-2403

Wednesday, 9 May 2012

9 MEI KULIAH MAGHRIB DI PONDOK MUSTAQIM BATU 4, JLN. AIR PUTIH KEMAMAN

Terlalu ramai yang datang sehingga tiada ruang yang kosong sekitar Pondok Mustaqim. Kehadiran anak muda yang ramai memberi satu gambaran yang jelas bahawa anak muda sukakan kuliah agama. Tetapi dimanakah penganjurnya. Ada masjid yang sunyi sepi selepas solat maghrib menunggu waktu solat isyak sahaja. Apakah mana ini semua wahai JKKK masjid dan surau? 
 Walaupun poster dan kain rentang yang dipasang telah dirosakkan. Penampal poster mengiling kepala apabila ada manusia yang sanggup mengupah remaja untuk mengoyak sebaran kuliah. Tidak sampai beberapa jam, kebanyakan poster ustaz sudah lesap. Hampir 100 keping poster ditamparkan. Sebab itulah maklumat dan sebaran IT amat diperlukan dari sahabat ke sahabat.
Semasa kuliah berlangsung, penulis sempat bertanya khabar dengan pemandu Ustaz. "letih sangat, saya tidak tahulah macamana badan ustaz. Hari-hari berkuliah, walaupun tiada dalam jadual tetapi kuliah sentiasa ada. Awak bayangkanlah masa mana ustaz berehat. Terkadang saya berehat ustaz mengajar tetapi selepas itu ustaz sendiri yang memandu". Sebab itulah sokongan daripada jemaah yang ramai membuatkanya lebih bersemangat dan cergas minda. 


Pada 10 Mei sebelah pagi, Ustaz Azhar akan menyampaikan kuliah jemputan khas di Kerteh. Dan selepas itu Ustaz akan bergerak ke Pekan untuk menyampaikan kuliah maghrib di Masjid Sultan Ahmad Shah Pekan Pahang. Kita harapkan sambutan disana lebih hebat lagi. 

2 jam setengah berdiri....kerana tiada ruang lagi.
No comments:

Post a Comment