Untuk Sumbangan No. Akaun Bank Islam : 130-260-1004-2403

Wednesday, 7 March 2012

Derita budak tong sampah

     

JOHOR BAHRU: “Adik cari makanan di tepi jalan dan tong sampah sebab lapar, bapa pula asyik tidur selepas makan,” kata seorang budak lelaki berusia lima tahun ketika menceritakan pengalamannya mencari sisa makanan untuk dikongsi bersama bapanya, seorang penagih tegar.
Kanak-kanak yang dikenali sebagai Fahmi itu berkata, selepas ibunya menghilangkan diri sejak beberapa bulan lalu, bapanya yang juga penghidap HIV positif kembali aktif menagih dadah hingga tidak mampu bekerja.

Menurutnya, berikutan itu, setiap pagi dia berjalan kaki sehingga dua kilometer bagi mencari makanan untuk mengisi perut selain mengemis sebelum hasilnya diserahkan kepada bapanya.
“Ada juga orang marah apabila adik meminta makanan setiap hari, tetapi adik takut bapa marah dan pukul jika gagal membawa pulang makanan atau wang.

“Sudah banyak tempat bapa bawa adik termasuk di bawah jambatan menyebabkan adik selalu digigit nyamuk selain disengat serangga,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Selain menyelongkar tong sampah mencari sisa makanan, Fahmi juga sering pergi ke belakang restoran mencari sisa makanan walaupun sudah berkulat dan busuk semata-mata mahu dibawa pulang dan diserahkan kepada bapanya.
Sementara itu, Pengurus Rumah Sinar Sofia Taman Perling, di sini, Ari Rahayu Rahmat yang keluar membuat tinjauan sebelum menemui Fahmi berkata, kanak-kanak itu hidup ala nomad selain pernah tinggal di bawah jambatan di Perling bersama bapanya.

“Saya difahamkan, sebelum ini, kedua beranak itu menerima bekalan makanan dihantar sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di pusat bandar raya.
“Bagaimanapun, operasi NGO berkenaan dihentikan menyebabkan Fahmi hilang sumber makanan ditambah dengan bapanya yang menganggur serta menagih dadah.

“Akibatnya, Fahmi terpaksa menagih simpati pengusaha restoran atau menyelongkar tong sampah untuk mendapatkan makanan,” katanya.

Menurutnya, ada pengusaha restoran yang sanggup memberi makanan kepada Fahmi, tetapi ada juga yang menghalau dan menghina kanak-kanak itu.

“Memandangkan bapa Fahmi dikenali sebagai Abdullah berusia 40-an sering ketagihan dadah, maka dia tidak mampu bekerja atau menanggung kehidupan anak tunggalnya itu.

“Sebaliknya, Fahmi yang masih kecil terpaksa memikul tanggungjawab mencari wang dengan mengemis dan jika gagal berbuat demikian, bapanya akan memukulnya,” katanya.

Katanya, beliau sendiri pernah membantu menghulurkan bekalan makanan dan pakaian kepada Fahmi, namun usahanya memujuk Abdullah supaya membenarkan kanak-kanak berkenaan tinggal di Rumah Sinar Sofia masih tidak berjaya.

Fahmi kini dijaga keluarga bapa

    
JOHOR BAHRU: Budak lelaki malang yang dipaksa mencari makanan dan mengemis oleh bapa kandungnya dikenali sebagai Fahmi kini dipelihara keluarga bapa kandungnya selepas diserahkan polis kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor Bahru, baru-baru ini.
Pengarah JKM Johor, Khatijah Abdullah berkata, kanak-kanak itu dirujuk kepada pihaknya selepas polis menahan bapa kanak-kanak berkenaan kerana dipercayai terbabit dalam kegiatan mencuri.

“Selepas ditahan, polis mendapati kanak-kanak itu tiada penjaga lalu menyerahkannya kepada JKM untuk dipelihara. “Kami kemudian melakukan siasatan sebelum menemui ahli keluarga bapa kandung kanak-kanak itu yang sanggup memeliharanya,” katanya.
Menurutnya, pihaknya membenarkan kanak-kanak itu tinggal bersama ahli keluarga bapanya yang sanggup menyara dan menyediakan keperluan untuknya mengikut Seksyen 30 (1) (b) Akta Kanak-Kanak 2001.

“Biarpun diserahkan kepada keluarga bapanya, JKM tetap memantau keadaan kanak-kanak itu dari semasa ke semasa,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, JKM berjaya menyelamatkan 11 kanak-kanak mengalami nasib sama sepanjang Januari hingga Disember 2011.
Katanya, daripada jumlah itu, tiga adalah kanak-kanak perempuan manakala lapan lagi kanak-kanak lelaki.

“Semua mereka berusia antara lima dan 16 tahun dengan sebahagiannya ditemui berpeleseran di tepi jalan, kompleks beli-belah dan bergaul dengan penagih dadah serta dalam keadaan tidak terurus kerana tiada tempat perlindungan.
“Kematian ibu bapa, lari dari rumah, diabaikan penjaga serta perceraian antara faktor golongan berkenaan hidup gelandangan,” katanya.

Menurutnya, sebahagian besar mereka kini berada di bawah pengawasan JKM dan ditempatkan di pusat perlindungan di pelbagai institusi di seluruh negara bagi membolehkan mereka menjalani kehidupan lebih sempurna.

“JKM turut memberi peluang kepada individu berminat menjadi penjaga pelihara kepada golongan berkenaan dengan membuat permohonan.

“Elaun RM250 akan diberikan bagi menampung perbelanjaan golongan berkenaan sepanjang berada bersama penjaga pelihara,” katanya.


No comments:

Post a Comment